skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

11. avgusta 1942 je umrl Slavko Savinšek, slovenski pisatelj in pesnik

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
11. avgusta 1942 je v Beogradu umrl Slavko Savinšek, slovenski pisatelj in pesnik. Rodil se je 30. septembra 1897 v Tiroseku.

Po končanem šolanju je v letih 1917-1919 študiral pravo na Dunaju in v Zagrebu, kjer je leta 1922 diplomiral. Delal je v finančni upravi v Kamniku, Nišu in nazadnje kot višji svetnik pri ministrstvu za finance v Beogradu. Poročil se je z Marijo Černe z Jesenic. V zakonu so se jima rodili štirje otroci: Marjan, Jakob, Bogomila in Jurij. Jakob je bil eden prvih modernističnih kiparjev na Slovenskem. Marjan je leta 1941 odšel k očetu v Beograd, kjer je kasneje delal kot znanstvenik na Inštitutu za mednarodno politiko. Slavko Savinšek se je ukvarjal tudi s slikarstvom in svoja dela razstavljal v okviru Udruženja likovnih umetnika Srbije. Zaradi protinemške dejavnosti je bil Slavko Savinšek zaprt in poleti 1942 ustreljen.

Pisateljsko se je pričel uveljavljati že v zgodnjih gimnazijskih letih. Objavljal je v različnih listih in zbornikih. Najprej so izšle pesmi, pozneje se je posvetil prozi, zlasti povesti iz kmečkega, delavskega in meščanskega življenja.
 
Vir: http://www.gorenjci.si/osebe/savin%C5%A1ek-slavko/478/
Prispevala: Občinska knjižnica Jesenice
 
Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.