Jedilnik za nedeljsko kosilo je nastal v okviru delovne terapije v domu starejših Idila pod vodstvom gospe Špele Lubej.
STAR KUHARSKI RECEPT ZA NEDELJSKO KOSILO
za 4 osebe
Goveja juha z jetrnimi cmoki
Kuhana govedina iz juhe, svinjska pečenka
Kuhan riž iz pečice, restan krompir, jabolčni hren, vinska omaka
Zelena solata
Goveja juha
- 1 kg govejega bočnika in mozgova kost ali kurji hrbet
 - 2 srednje velika korenčka, glavica popečene čebule, šop svežega peteršilja, vejica luštreka, nariban muškatni orešček, košček zelene, sol, nekaj zrn celega popra
 - Vse sestavine damo v mrzlo vodo (2 litra) in kuhamo na najmanjšem ognju 3 ure.
 
Jetrni cmoki
- 1/4 kg svinjskih jetrc ali baby beef (mlete ali naribane)
 - mala glavica čebule, 1 jajčka, vejica peteršilja, ¼ starega kruha ali 4 žemlje, sol, poper, česen, ščepec muškatnega oreščka
 - Na masti popražimo čebulo, ko postekleni, primešamo kruh ali žemljice, narezane na koščke. Dodamo mleta jetrca, jajčko, peteršilj, sol, poper, muškatni orešček. Zmešamo v homogeno zmes. Z žličko nežno polagamo v vrelo juho in kuhamo nekaj minut.
 
Svinjska pečenka
- 1 kg svinjske zarebrnice
 - sol, poper, 2 stroka drobno narezanega česna, ščepec kumine, večja glava čebule, vejica rožmarina, 2 žl .svinjske masti
 - pečico segrejemo na 200°C
 - pekač namažemo z mastjo
 - pečenko natremo s soljo in poprom, dodamo začimbe in položimo na pekač
 - pečemo cca 1,5 ure, vmes dodajamo vodo, da se pečenka ne zažge.
 
Kuhan riž iz pečice
- 1 skodelica riža, 2 skodelici vode, ½ čebule, par klinčkov, sol, nekaj zrn popra
 - Sestavine vsujemo v pekač in ga damo v vročo pečico na 180°C. Pečemo 20 min.
 
Restan krompir
- 2 srednji čebuli, sol, maščoba, mast, 1 kg krompirja
 - Skuhamo krompir, ga olupimo in narežemo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo narezano čebulo in jo popražimo, da postekleni. Dodamo narezan krompir in ga pražimo 10 min, potem dodamo ščepec soli in pomešamo.
 
Jabolčni hren
- 1/3 hrena, 2 srednje veliki jabolki, sol, čajna žlička sladkorja, malo kisa, malo navadnega olja
 - Naribamo hren, naribamo jabolka in pomešamo, dodamo sol, sladkor, kis, olje.
 
Vinska omaka
- žlica belega olja, mala žlička bele moke, ščepec cimeta, žlička sladkorja, 2 dl rdečega vina
 - Na olju prepražimo moko, da porumeni, dodamo sladkor in cimet, dolijemo vino in premešamo, da se zgosti.
 


