skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dela za otroke

Ob pisanju zgodovinskih in biografskih romanov se je Ilka Vašte posvečala tudi pisanju pravljic. Svojo prvo pravljico (Pravljica s soških planin) je objavila leta 1916 v tržaškem listu Edinost. Posamezne pravljice je kasneje objavila še v mladinskem listu Zvonček, po drugi svetovni vojni pa v tržaški mladinski reviji Galeb in reviji Ciciban (Ribičev Frence – France Prešeren).

Pravljice so tudi naslov prvega knjižnega dela Ilke Vašte, ki ga je leta 1921 izdala v Trstu. Zbirka dvanajstih pravljic poleg folklornih elementov vsebuje tudi avtobiografske motivne drobce. Delo je sama ilustrirala, posvetila pa ga je svojima hčerkama Zlati in Savi.

Že leta 1950 je napisala pravljice za drugo zbirko, ki jih je kasneje pripravljala za izdajo leta 1966. Delo, ki ga je naslovila Nove pravljice, za časa njenega življenja ni bilo objavljeno. Po gradivu iz njene literarne zapuščine ga je leta 2020 izdalo Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine. Zbirka vsebuje dvanajst avtorskih pravljic s socialno tematiko in devet pravljic, ki se navezujejo na ljudsko izročilo. Tudi za to delo je avtorica sama pripravila ilustracije.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.