skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Življenska in poklicna pot Ilke Vašte

Ilka Vašte se je kot Klotilda Franja Burger rodila 2. junija 1891 v Novem mestu, od koder izvira rod njene matere. Njena rojstna hiša, znana nekdaj kot Germova hiša (danes Gostišče na trgu, Hiša kulinarike in turizma) se nahaja na novomeškem Glavnem trgu. V Novem mestu je z družino preživela samo prva tri leta svojega otroštva, saj so se zaradi uradniške službe njenega očeta, Antona Burgerja, večkrat selili. Kljub temu je do vstopa v šolo Ilka veliko časa preživela pri babici v Novem mestu. Najprej je oče dobil službeno namestitev v Kostanjevici na Krki in nato v Ribnici, kjer je leta 1897 Ilka začela obiskovati osnovno šolo. Že po dveh letih se je družina preselila v Ljubljano, kjer je nadaljevala šolanje. V letu 1905/1906 je obiskovala višjo dekliško šolo, nato pa se je vpisala na učiteljišče.

Po končanem učiteljišču je svoje prvo delovno mesto kot suplentka leta 1910 dobila v Krašnji pri Lukovici, kjer je učila eno leto. V Krašnji je začela tudi pisati, njeno prvo delo z naslovom Aljana se je do danes ohranilo samo v nekaj rokopisnih listih. Naslednje leto je učila na Jesenicah, zatem pa na Brezovici pri Žirovnici. Po njenih spominih sodeč se je kmalu uveljavila kot uporniška, liberalna in protiklerikalno usmerjena učiteljica. Leta 1912 je opravila strokovni izpit in nato sedem let poučevala v Trstu (1912–1919). Aktivno se je vključila v družabno življenje slovenskega Trsta. Začela je objavljati podlistke v glasilu tržaških Slovencev Edinost in izdala prvo knjižno delo z naslovom Pravljice. V Trstu se je poročila z učiteljem Avgustom Vaštetom, po rodu iz Zagorja ob Savi. Kmalu je izgubila moža; ko se je po vojni bolan vrnil iz Galicije, je kmalu zatem umrl za špansko gripo. Po italijanski zasedbi Trsta se je kot mlada vdova z dvema majhnima hčerkama vrnila v Ljubljano.

V Ljubljani je vse do druge svetovne vojne učila na I. mestni dekliški meščanski šoli, od leta 1945 do leta 1949 pa na gimnaziji. Poučevala je matematiko, nemščino in risanje, tudi geometrijo in zgodovino. Po upokojitvi se je popolnoma posvetila pisanju in se predala skrbi za hčerkino družino. Umrla je 3. julija 1967 v Ljubljani.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.