skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Epilog

Kakor vidimo, je konec vojne leta 1945 hkrati pomenil tudi konec zgodbe o  Westnih kot celjskih veleindustrialcih, ki je trajala okroglega pol stoletja. Komunistična oblast jim je vsa njihova podjetja v Sloveniji in drugje v Jugoslaviji zaplenila in jih podržavila. Poleg podjetij v Jugoslaviji so Westni po vojni izgubili tudi vsa svoja podjetja na Poljskem in v Romuniji, ker so tudi tam  oblast prevzeli komunisti, ki so njihova tamkajšnja podjetja zaplenili oziroma nacionalizirali.

Po pobegu Maxa Adolfa Westna iz kazenskega taborišča v Kočevju novembra 1945 so vsi trije  Westni in člani njihovih družin živeli v tujini. Avgust, ki je bil brez otrok, je  s svojo ženo Olgo, roj. Vodošek, že leta 1944 odšel v Švico in je živel najprej v Zürichu, nato pa se je preselil v Merano  na Južnem Tirolskem.  Od vseh nekdanjih podjetij mu je ostala samo še tovarna emajlirane posode v Bassanu v Italiji. Umrl je 15. maja 1960. Njegov brat Adolf je z ženo Annemarie ter hčerkama Ilse in Liselotte živel v Avstriji, najprej v Kalwangu na Štajerskem, nato pa v Lienzu v Vzhodni Tirolski. V Zvezni republiki Nemčiji je v mestu Wirges ob Renu imel jame za glino, katero je njegovo podjetje v velikih količinah po zelo ugodni ceni izvažalo v Ameriko.  Umrl je januarja 1952.

Max Adolf Westen je po pobegu iz Jugoslavije v Avstrijo novembra 1945 skupaj s svojo ženo Irene ter otrokoma Maxom in Hansijem živel pri svojih  starših v Kalwangu v Avstriji, od koder se je leta 1947 izselil v Argentino.   Po navedbah UDBE je bil to prisiljen storiti, ker naj bi mu zaradi nedovoljene trgovine z opijevimi derivati bila za petami angleška policija.  Ker je s tem omadeževal dobro ime Westnov, naj bi ga k pobegu v Argentino prisilila tudi njegov oče in  stric Avgust.   Da bi si tam lahko ustvaril eksistenco, mu je stric Avgust dal ali posodil 400.000 švicarskih frankov.  S tem denarjem je v predmestju Buenes Airesa skupaj s svojim šoferjem, ki ga je novembra 1945 prepeljal čez avstrijsko mejo, ustanovil mehanično delavnico (neke vrste avto-servis), pozneje pa je ustanovil še pekarno na električni pogon.  V Argentini naj bi vsaj določeno obdobje živel pod izmišljenim imenom. Umrl je 1. julija 1955.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.