skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Industrializacija Kranja in njene poslediceRaziskovalno nalogo so izdelali dijaki 2. letnika Gimnazije Kranj v okviru evropskega projekta Zgodovinski spomin. Skupaj z mentorji, profesorico Patricijo Veldin, kustosi Gorenjskega muzeja in Zgodovinskega arhiva, so raziskali obdobje po koncu 1. svetovne vojne, ko se je v Kranju pričel razvoj tekstilne industrije. S pomočjo nemškega, češkega in poljskega kapitala je Kranj postal močno industrijsko središče, kar je popešilo tudi urbanizacijo mesta, priseljevanje prebivalcev, deagrarizacijo podeželja, nastanek delavskega razreda, razvoj šolstva, zdravstvene oskrbe, športne in kulturne dejavnosti.
V šestdesetih letih so pričeli uvažati delavce iz  drugih republik nekdanje Jugoslavije, zagon so dobile nove industijske panoge, npr. elektro industrija. Brezposelnost je bila minimalna.
Tekstilna industrija je v Kranju pričela propadati zaradi vpliva cenenih izdelkov z Vzhoda v 90. letih 20. stoletja, v novejšem času je nastalo veliko nakupovalnih središč.

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.