skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Katalog predmetov

Muzejski predmeti, ki sestavljajo določeno zbirko, so v večini primerov originalni kosi in so pričevalci svojega obdobja ter pokazatelji načina življenja tistega časa. Muzejske zbirke se skozi svoj obstoj spreminjajo, predvsem pa se dopolnjujejo s posameznimi predmeti, ti pa zbirke vsebinsko bogatijo.

Muzejske razstave, stalne ali občasne, so priložnost, da se ti predmeti predstavijo javnosti in tako pripovedujejo svojo zgodbo.

Stalna postavitev muzejske zbirke Prežihova bajta je na ogled javnosti že od leta 1979. Za potrebe postavitve so bile v tem letu narejene tudi nekatere rekonstrukcije predmetov. Skozi čas se je zbirka spreminjala in dopolnjevala. Po drugi strani pa je muzejska postavitev v Kravperški kašči ponovno zaživela 2018. leta. Ob prestavljanju na novo lokacijo je bila kašča prazna in le večji, osnovni kosi so ostali v njej. Nova postavitev pa predstavlja uporabnost in namembnost kašče.

Katalog predmetov je razdeljen na dva dela, na predmete v Prežihovi bajti in na predmete v Kravperški kašči. Znotraj teh dveh poglavij pa sem predmete združila po sklopih, kot so postavljeni v posameznih prostorih: štiblc, lopa, črna kuhna, hiša in klet, kašta, podstrešje.

Podatki o predmetih so naslednji: ime predmeta, uporabnost, material, čas nastanka (ali vsaj obdobje, kjer je to mogoče določiti), kraj nastanka (kjer je to mogoče določiti), mere in inventarna številka predmeta.

Zbirka obsega veliko več predmetov, kot pa jih je mogoče postaviti na ogled. V katalog predmetov so zato vključeni tudi kosi, shranjeni v muzejskem depoju.

Pomen krajšav:

inv. št. – inventarna številka

v. – višina

d. – dolžina

š. – širina

pr. – premer

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.