skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Morje je lahko tudi manj slano

Morje je lahko tudi manj slano je naslov raziskovalne naloge, ki so jo v šolskem letu 2018/2019 pod mentorstvom učiteljice zgodovine Jolande Cerkvenik izdelali mladi raziskovalci v okviru zgodovinskega krožka na Osnovni šoli Jožeta Krajca Rakek. Pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije vsako leto (od leta 1969 naprej) poteka usposabljanje mladine v raziskovanju lokalne preteklosti. Pod strokovnim vodstvom Komisije za delo zgodovinskih krožkov so tako na osnovnih šolah po vsej Sloveniji v preteklih letih raziskali najrazličnejše teme: migracije, praznike in praznovanja v šolstvu, učitelje, šolske knjižnice, najljubše igrače otrok … Naslov razpisane raziskovalne teme v preteklem šolskem letu je bil Juhuhu, počitnice so tu! Letovanje otrok in družin v preteklosti.

Učenci iz rakovške osnovne šole so v svoji nalogi raziskali kako so počitniški čas kot otroci in kasneje odrasli preživljali njihovi dedki in babice. Izvedeli so, da so jim podjetja, v katerih so bili zaposleni – Industrija usnja Vrhnika, Brest Cerknica in Jugoslovanske železnice, nudila možnost organiziranega oddiha.

Veliko dragocenih podatkov so našli tudi v  zbirki glasila delovne skupnosti Industrije usnja Vrhnika Usnjar, ki jo hranimo v domoznanskem oddelku Cankarjeve knjižnice Vrhnika. Zato smo se odločili, da  zanimivo nalogo o sindikalnem turizmu, ki je v drugi polovici 20. stoletja približal Jadransko obalo širokim množicam slovenskih delavcev, predstavimo tudi na portalu Kamra. Po privatizaciji podjetij, po letu 1991, je ta način počitnikovanja skoraj povsem zamrl in ostal je le še nostalgičen spomin, ki ga obuja tudi ta raziskovalna naloga.

Zarja Ileršič, Samo Japelj, Tine Krpan – vsi učenci 9. razreda in Nina Švigelj, učenka 8. razreda, so na zaključnem srečanju, ki je potekalo 31. 5. in 1. 6. 2019 v Pacugu, svojo raziskavo javno predstavili in dobljene ugotovitve zagovarjali pred komisijo. Strokovna komisija je mladim raziskovalcem iz rakovške osnovne šole za nalogo Morje je lahko tudi manj slano podelila zlato priznanje.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.