Trško naselje Mirne

Najstarejši del trškega naselja Mirne je prislonjen k strmemu jugovzhodnemu pobočju Trbinca. Starejše tkivo, ki je formirano ob glavni cesti in delno ob reki, tvori dva značilna sklopa: staro vaško jedro ob cerkvi in obcestno pozidavo z objekti trškega karakterja, ki je zgoščena v bližini mostu in tvori obcestni osrednji prostor. Most je trdno grajen iz rezanega apnenca, z izvrstno izpeljanimi prekatnimi loki in edinstvenim občutkom za urbanistično celoto naselja. Njegov nastanek je najverjetneje povezan z renesančno prezidavo gradu na Mirni. Novejši stanovanjski del se je razrasel na izteku slemena onstran reke Mirne. Razvoj v industrijsko mesto je staro jedro preprosto preskočil in se opredelil za nova predmestja, ki obstajajo kot sklop blokov in razprostranjene individualne gradnje. Grajena so na ortogonalni mreži in se grobo zarežejo v naravno okolje, njihova vez s centrom pa je zgolj praktična: cesta.