Začelo se je na Gradcu

Prvi stalni prebivalci v Mirnski dolini so domovali v utrjeni višinski naselbini na Gradcu pri Mirni. Manjša vzpetina tik nad reko Mirno je tem prvim poljedelcem in iskalcem bakrove rude omogočala dober nadzor nad rodovitno in prostrano Mirnsko dolino, hkrati pa je s strmimi pobočji na severni in vzhodni strani prebivalcem nudila določeno varnost. Naselje so utrdili še s poligonalno zasnovanim obrambnim zidom iz apnenčastih lomljencev. Na prostranem platoju so arheologi odkrili bivalni objekt, v katerem je bila vkopana večja jama s pečjo. Med najdbami je bila keramika iz treh razdobij, ki jih lahko vzporejamo s prvimi tremi časovnimi horizonti Ljubljanskega barja. Izjemna najdba v bakrenodobni naselbini na Gradcu so trije glineni žigi za tiskanje tkanin. Analiza semen iz omenjene jame je pokazala, da so gojili pšenico, in ječmen, pri prehrani in krmljenju živali pa so uporabljali tudi gorčico, ščir in metliko.