Zaključek in viri

Leta 1983 je Breda Mihelič v svoji knjigi Urbanistični razvoj Ljubljane ugotavljala motečo praznino prostora, ki je bil tako velikopotezno načrtovan… Stane Bernik leta 2004 v knjigi Slovenska arhitektura 20. stoletja piše, kako danes kaže ta mestni predel docela neskladno in nedorečeno podobo, za kar je odgovorna tako prejšnja kot zdajšnja mestna oblast skupaj z naročniki, ki ni zmogla uresničiti celovito zastavljene ideje Severnih vrat, s katero bi bila smiselno zaokrožena kompozicija novega mestnega središča, katerega jedro je Ravnikarjev Trg Revolucije oziroma danes Trg republike. Leta 2007 je bil razpisan Javni, odprti, projektni urbanistični in arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za urbanistično in programsko rešitev območje vzhodno in zahodno od Slovenske ceste (vzhodni del območja CO2/1 in zahodni del območja CO2/2 Bavarski dvor) in arhitekturno rešitev poslovnega objekta na zahodni strani Slovenske ceste. Naslednje leto je bil razpisan še en natečaj in sicer Javni, odprti, vabljeni, mednarodni, projektni, arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve poslovnega objekta Severna mestna vrata – Bavarski dvor v Ljubljani (vzhodna stran). Projektne rešitve sledijo zamislim prvotnih načrtovalcev severnega vhoda v središče Ljubljane, vendar tudi tokrat niso bile realizirane v celoti. Leta 2017 je na zahodni strani Slovenske ceste zrasla stolpnica hotela Intercontinental, tik ob Miheličevi S2, tam kjer je nekoč stal hotel Bavarski dvor. Njen volumen so določili predpisi in pravila iz natečaja leta 2007, načrt so izdelali v biroju Ofis arhitekti. Na nasprotni, vzhodni strani Slovenske ceste, tam kjer je ob Miheličevi MATC dolga leta zeval prazen prostor, pa nastaja nova hotelska stolpnica imenovana ATower, po načrtih zmagovalnega projekta natečaja iz leta 2008, Borisa Podrecce. Zopet je tudi aktualno vprašanje poglobitve železniške proge. Narejen je velikopotezni načrt in če bo izveden, bo gotovo vplival na razvoj in podobo Bavarskega dvora.