Vojko Grosar

Vojko Grosar se je rodil leta 1946 v Desklah. V Mariboru je končal športno pedagoško gimnazijo in šolanje nadaljeval v Ljubljani, kjer je diplomiral na Fakulteti za šport. Na osnovni šoli v Desklah je bil najprej zaposlen kot športni pedagog, nato je bil ravnatelj. Ves prosti čas je posvetil športu – razvoju košarke. Njegov trud vsekakor ni bil zaman, saj sta kraj in šola postala prepoznavna prav po igri košarke. Širši javnosti je bil poznan kot organizator šahovskih turnirjev HIT open Nova Gorica. Nato je zbolel za parkinsonovo boleznijo, a ostal je aktiven: postal je predsednik društva Trepetlika, enota Primorska, začel je pisati pesmi – izdal je kar osem pesniških zbirk. Zbirko Z boleznijo do moči so predstavili tudi na svetovnem srečanju bolnikov s parkinsonovo boleznijo. Njegov zdravnik dr. Zvezdan Pirtošek je dejal, da so Vojkove besede trde, preproste v ritmu ljubezni, humorja, erotike in celo filozofije, da njegove pesmi nudijo zdravim, bolnim in vsem nam upanje, ki bolečino spreminja v moč.