»Težko pričakovana, veliko obetajoča«

Odprtje blagovnice 12. septembra 1980 je pri udeležencih dogodka, ki je imel vse značilnosti ljudskega praznika, ustvarilo vtis, da se Brežicam vrača stari sloves in da se bo mesto uveljavilo kot središče trgovine, katerega pomen bo zopet segal krepko čez občinske meje. Na stotine kupcev od blizu in daleč je nestrpno čakalo, kdaj se bodo odprla vrata »težko pričakovane, veliko obetajoče blagovnice« ob glavnem vhodu v mesto. V Brežicah so ta dogodek zanosno proslavili z igranjem godbe na pihala, z nastopom pevskega zbora in šolarjev ter peko vola, zbrani pa so z vidnim zadovoljstvom prisluhnili zlasti napovedim, da jim ne bo več treba po zahtevnejših nakupih v oddaljena večja trgovska središča.