Služenje na korveti Nada

Svojo vojaško službo je Pem opravljal na parniku  Kumanovo, s katerim je decembra 1944 preživel brodolom, in na korveti Nada (prej HMS Mallow), ki jo je Jugoslovanska kraljeva vojna mornarica (v inozemstvu) 11. januarja 1944 prejela v uporabo.

Glavna naloga korvete je bila zaščita in spremstvo zavezniških konvojev po Sredozemlju, od Sueza v Egiptu, na Malto in drugod, vse do Gibraltarja in po Atlantiku, skupno je korveta nudila zaščito 17 konvojem in enemu v letu 1945, nato pa na Jadranu opravljala prevoze med Ancono in Brindisijem. Ko so se mornarji na korveti Nada proti koncu vojne med plovbo na nekako seznanili z dejansko situacijo v domovini, je nastal upor. Poveljujočim oficirjem in kralju Petru Karađorđeviću so odrekli zvestobo, se intuitivno opredelili za NOB ter od zaveznikov zahtevali takojšnjo vrnitev v domovino. Medtem so se tudi politične razmere spremenile, britanska vlada je odrekla podporo jugoslovanski kraljevi vladi v inozemstvu in pričela podpirati Tita in njegovo narodnoosvobodilno vojsko, zato je bila sprejeta odločitev, da korveto predajo jugoslovanskim oblastem.