skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pravila Ljubljanske delniške plinarne

Pravila so izšla leta 1909, natisnil jih je Dragotin Hribar, založila pa sama plinarna. Pravila v slovenščini in nemščini je potrdila cesarsko kraljeva deželna vlada za Kranjsko na podlagi pooblastitve cesarsko kraljevega ministrstva za notranje zadeve s konca leta 1908. Ljubljanska delniška plinarna je bila ustanovljena z namenom nadaljevanja obratovanja plinarne v Ljubljani. Plinarno je Ludwig August Riedinger, prišlek iz Augsburga v Nemčiji, sezidal na zemljišču, ki je vknjženo v zemljiški knjigi c. kr. deželne sodnije v Ljubljani pod vložno štev. 39 katastrske občine sv. Petra predmestje.

V pravilih piše, da se družba ukvarja z izdelovanjem in prodajanjem plina v vsakovrstne namene v Ljubljani in okolici, za plinove železnice in druga podjetja, ki so združena z uporabo plina, dalje z obratovanjem strojev, ki jim služi plin kot gonilna sila. 17. septembra 1909 je »Amtsblatt zur Laibacher Zeitung« objavil spremembo pri že vpisani firmi delniške družbe. Sprememba je bila v tem, da sta se sedaj poleg nemškega imena sedeža in imena podjetja pojavili še slovenski inačici: Ljubljana in Ljubljanska delniška plinarna poleg »Laibach« in »Laibacher Aktiengesellschaft fur Gasbeleuchtung«.

Členi Pravil določajo: ravnanje delničarjev družbe z delnicami, kdo predstavlja Ljubljansko delniško plinarno, kdo vodi upravni svet in kdo občni zbor, način ter pogostost sklicevanja občnih zborov, o čem razpravljajo na občnih zborih in kdo ima pravico glasovanja. Nadalje določajo pravila glasovanja na občnih zborih, da se na koncu vsakega leta sklenejo računi in inventar o vseh aktivih in pasivih ter bilanco poslovanja. Naposled je zapisano, da »država izvršuje njej pristoječe nadzorstvo po določilih zakonov in more v ta namen imenovati tudi cesarskega komisarja. Ta ima pravico vpogledati v vse družbino poslovanje, prisostvovati sejam družbinih organov in ustaviti vse sklepe, ki po njegovem mnenju nasprotujejo pravilom ali obstoječim zakonom.«

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2023 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.