Povzetek

Članek zgodovinsko oriše Hrastnik in Dol od druge polovice 19. stoletja do 1. svetovne vojne. Bolj podrobno opiše bralno kulturo pred ustanovitvijo Bralnega društva na Dolu (1892) in Narodne čitalnice v Hrastniku (1907), kjer v ospredje postavi Kmetijske in rokodelske novice in seznam naročnikov Mohorjevega koledarja. Pokaže razvoj kulturnih in izobraževalnih društev in knjižnic v Zasavju in društveno dejavnost na Dolu in v Hrastniku.

Dol je bil v pogledu društev časovno pred Hrastnikom, s katerim je bil sicer vedno tesno povezan. Tako ne čudi, da je bilo Bralno društvo na Dolu ustanovljeno leta 1892, Narodna čitalnica pa v Hrastniku leta 1907. Njuno delovanje do prve svetovne vojne prikaže pregled člankov v časopisih Slovenski narod in Domovina. Iz prispevkov za Bralno društvo o društveni knjižnici ne izvemo ničesar, medtem ko za Narodno čitalnico lahko razberemo naraščanje članstva, knjižnične zbirke in izposoje. Zaradi tega so potrebovali nove prostore. Na kratko je predstavljen še razvoj knjižničarstva po 1. svetovni vojni, vse do leta 1960, ko knjižnica postane samostojni zavod.