Kulturna in izobraževalna društva in knjižnice v Zasavju do 1. svetovne vojne

Društvo je skupina prostovoljno organiziranih ljudi, ki jo združujejo skupni cilji in pravila delovanja. Pravico do zborovanja in združevanja sta z društvenimi pravili uzakonila Zakon o društvih in Zakon o zborovanjih leta 1867, s čimer si je država zagotovila nadzor nad dejavnostjo, ki se sicer ni financirala iz njenega žepa, lahko pa bi v primeru nesprejemljivih političnih idej postala škodljiva. V drugi polovici 19. stoletja so začela nastajati narodnobuditeljska društva, ki so delovala po vzoru čitalnic. Značilnost tega obdobja je, da so nemška društva dobivala svoje dvojnike v slovenskem jeziku. Društva so ustanavljali in v njih sodelovali učitelji, obrtniki, trgovci, nad nemško usmerjenimi pa je imela patronat v glavnem rudniška inteligenca. V Zasavju so bila med prvimi strokovna in gospodarska društva (Hacin, N. et. al., 2001, str. 54).