Pollakovo podjetje v dobi širjenja in letih gospodarske krize

Karel Pollak starejši je leta 1893 kupil usnjarski obrat v Kranju, nato na prelomu v 20. stoletje ljubljansko usnjarno od Ivana Janescha ter med prvo svetovno vojno leta 1916 še vrhniški usnjarski obrat Ivana Tomšiča.

Podjetje je novembra 1920 s tremi sinovi in drugimi družinskimi člani preoblikoval v delniško družbo Indus d. d.. Vendar se je leta 1925 po virih leta znova preimenovalo v Carl Pollak d. d.. Podjetje se je za nakup novih strojev za pospeševanje proizvodnje začelo zadolževati pri Mestni hranilnici ljubljanski.

Od septembra leta 1930 so se v velikem podjetju prvič pojavile težave z odplačevanjem kreditov in dolgov. Leta 1932 so časopisi že poročali o likvidacijskih postopkih in aretacijah vodstvenih delavcev zaradi nevestnega poslovanja. Karel Pollak starejši se je iz poslov do tedaj že umaknil. Mestna hranilnica je leta 1933 uvedla prisilno upravo.

Čez pet let, 1938, je Mestna hranilnica razglasila stečaj podjetja. Obratovanje tovarne je prevzela družba Indus – tovarna usnja in usnjarskih izdelkov d. d., pri kateri je imela vse do leta 1941 velik delež Mestna hranilnica. Leta 1945 je tovarna usnja in usnjarskih izdelkov Indus d. d. prešla v državne roke. Od leta 1951 se je na prostoru ljubljanske Pollakove tovarne začela pisati zgodba Tovarne Rog.