Navade in običaji

Kot je bilo v povojnih letih v navadi, je velika večina Brkincev odšla s trebuhom za kruhom, na obalo, v mesta, v Italijo, Ameriko, Avstralijo in še kam. Tudi Slavka. Doma so ostali tisti, ki so skrbeli za domače posesti, za družine. Ljudje so ustanavljali folklorne skupine ali pevska društva ali gledališke skupine, kjer se je plesalo, igralo, pelo. Tako je bilo tudi z Brkinci Občina Hrpelje Kozina. Ena takih skupin je Folklorna skupina Brkini, ki je ob desetletnici delovanja (2009) skupaj s Slavko Cetin Čufar izdala knjigo Brkinske stezice. Ob gledanju fotografij porok, praznovanj in dela na kmetiji se nam stoži po starih navadah in običajih, po druženju, sodelovanju, skupnosti, ki jo pozabljamo, po grabljenju sena na roke, po gonjenju krav na pašo, po ročno sešitih poročnih oblekah in gvantih, po dišečih jabolkih in domači klobasi. Morda še za čim.