Pravljične ure z ustvarjalnimi delavnicami

V knjižnici je doma največ pravljic, največ zgodb in največ knjig. Pravljične ure z ustvarjalnimi delavnicami v naši knjižnici potekajo že vrsto let. Začetki segajo že v prvo polovico 80-tih let, iz našega arhiva dobimo podatek, da je bilo leta 1984 izvedenih 8 pravljičnih ur, za primerjavo: v letu 2018 jih je bilo 171.

So oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično uvaja v pravljični svet in pripravlja na knjižno vzgojo. Zelo pomembno je, da otroka v predbralnem obdobju navajamo na pravljice, saj strokovnjaki ugotavljajo, da se prav v tem obdobju oblikuje temelj otrokovega kasnejšega odnosa do knjig in branja. Otrok si z branjem širi literarno obzorje, bogati besedni zaklad in izoblikuje literarni okus, hkrati pa vemo, da ima branje pomemben vpliv na kognitivne in spominske sposobnosti.