Kamniške Alpe s kočami in domovi

»Na skrajnem obrobju Vzhodnih Alp, na meji Kranjske, Koroške in Štajerske, se razpira gorovje, za katero velja z gorenjske strani ime Grintovci, s štajerske Solčavske planine, a z Ljubljanskega polja in kamniške strani Kamniške planine. Ta visokogorski svet pa je v celoti znanstveno poimenovan Savinjske Alpe ter obsega zgornje porečje Savinje, Kokre in Kamniške Bistrice. Po dolinah teh rek in koritih stranskih pritokov vodijo dostopni k osrednji rajdi te male alpske skupine med Kočno in Ojstrico in na grebenske odcepe, ki z golih kamenitih vrhov prehajajo v planinska in gozdnata predgorja.«

(Vir: Boris Režek, Stene in grebeni: razvoj alpinistike v Savinjskih Alpah, Planinska založba pri Planinski zvezi Slovenije, 1959)