Javornikova mesarija je bila ena najstarejših v Grosupljem in najdlje je vztrajala v svoji dejavnosti.
MesarijaJavornik je nadaljevala tradicijo staršev in starih staršev. Že pred 2. svetovnovojno je bila znana javornikova klobasa, ki so jo izvažali celo v Italijo.Takoj po vojni je bila mesnica podržavljena in so Javornikovi delali v njej kotuslužbenci. Leta 1990 je obrt prevzel Andrej Javornik. Nadaljeval je tam, kjerso družinsko delo prekinili – s klobaso po starem družinskem receptu. Ponudboje dopolnil z novimi proizvodi. Mesarstva se je izučil v Stični. Poleg obrti jevodil tudi družinsko kmetijo in gojil nekaj živine. Za rojstno hišo si jepostavil novo stanovanjsko hišo. Ponudbo svežega mesa in suhomesnatih izdelkovso v novejšem času dopolnili še z delikatesno prodajalno, kjer so lahko gospodinje kupovale žepečene izdelke iz mesa.
Koje Andrej Javornik odšel v pokoj, so mesarijo zaprli, čeprav je tudi sin izučenmesar. V prostorih, kjer je bila nekoč mesarija, so odprli prodajalno čevljevBorovo, v prvem nadstropju pa privatni vrtec s koncesijo Kobacaj, saj je bilo zaradiprostorske stiske veliko otrok v rednih vrtcih odklonjenih.
Vdelu nekdanjih hlevov je v 60-ih letih 20. stoletja steklar Novak odprl steklarsko delavnico, zdaj pa jetu čistilnica za oblačila Loboda.