Ivan Germadnik in njegova družina v 1. svetovni vojni

Ivan Germadnik (11. 12. 1868 – 8. 4. 1967), v c. kr. dokumentih včasih naveden tudi kot Johann Germadnik, poročen z Alojzijo Germadnik (rojeno Čmak, 26. 5. 1867 – 31. 12. 1950), oče osmih otrok, od katerih so otroška leta preživeli štirje (Konrad, Janez, Matilda in Franc). V Preserje se je priženil pred letom 1900 in opravljal različna dela predvsem v lesni industriji. V času pred prvo svetovno vojno je delal kot žagarski delavec.

V prvi svetovni vojni ni bil mobiliziran v aktivni vojaški sestav, ki bi šel na fronto, ampak so ga kot že skoraj 50-letnika mobilizirali v Landssturm (Deželno brambo). Kot otrok se iz njegovih pripovedi spominjam Celja kot zbornega mesta, potem Ljubljane (Laibach), kjer so jih razporedili, potem pa je služil po raznih krajih Spodnje Avstrije (Feldbach, Leoben itd.). Stražil je ruske ujetnike z vzhodne fronte in z njimi odhajal na razne delovne akcije. Večkrat je pripovedoval, kako so se pogovarjali in včasih delili skromen živež in cigarete. Pomanjkanje je bilo namreč hudo zlo prve svetovne vojne. Vedno je o njih pripovedoval naklonjeno, zlasti je hvalil njihovo človeško odprtost in socialno zavest.

Še v visokih letih se je spominjal svojih vojnih doživetij in pa 87. polka, ki je imel takrat svoj sedež v Celju. Ko so jih vpoklicali, so peli pesem temu polku na čast. Spomnim se še verzov: »Lepših fantov na svetu ni, kot so siben-und-ohcigerji …« (iz nemške besede »siebenundachtzig« – 87).