skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prišli smo do še enega leta, ki ni čisto navadno leto (če takšna leta sploh obstajajo), do leta, ki ga obeležujemo kot stoletnico smrti enega največjih Vrhničanov, pesnika, dramatika in pisatelja Ivana Cankarja. Človeka, ki je močno zaznamoval slovenski literarni in v času svojega življenja tudi tedanji politični prostor.

Preberi več

Njegovi liki, ki so vzeti iz tedanjega življenja in ki prikazujejo značilne »junake« tistega časa, so še danes aktualni in podobne ljudi srečujemo še danes.

Še dandanes srečujemo idejo njegovih Hlapcev pri tistih, ki zaradi političnih interesov menjajo stranke in so v boju za oblast pripravljeni sklepati zavezništva  tudi s političnimi opcijami, proti katerim so se včasih borili.

Še vedno srečujemo Francke iz njegovega romana Na klancu, ki obupano tečejo za vozom, sodobne Hlapce Jerneje, ki so v poplavi novodobnih Jožefov Kantorjev razočarani, ponižani in odrinjeni na rob.

Pa vendar je tudi danes, tako kot pred več kot 100 leti prisotna tudi pozitivna misel in veselejše razpoloženje, tu pa si moramo pomagati tudi sami. In ravno ta koledar je eno izmed orodij, ki nam pri tem lahko pomaga. Ob pogledu nanj, se lahko zamislimo tudi v smeri, kako lahko sami izboljšamo življenje sebi in ljudem okoli nas.

Stojan Jakin

Župan Občine Vrhnika

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Stojan Jakin

Ključne besede

KOLEDAR, Ivan Cankar, Vrhnika, stare razglednice

Datum objave

04.12.2017 10:51

Zadnja sprememba

23.11.2017 08:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam