ZIDAR, Gradišče 10

Hiši so bili skozi leta dodeljeni naslednji hišni naslovi: Hrib 8 (1824, 1890), Vrhnika 258 (1914), Gradišče 9 (1934) Preberi več
Hiša je stara čez sto let, verjetno je bila grajena v 19. stoletju. Pred obnovitvijo okoli leta 1930 je bila tipična kmečka hiša z majhnimi okni in s hlevom v podaljšku. Od prvotne hiše je ostal nespremenjen skelet hiše; v prostoru, ki je služil hlevu, pa so še vidni neometani kamniti zidovi.

V Matevžovcovi hiši so v 70. in 80. letih 18. stoletja živeli družina kmeta Marka Gantarja in Neže Lenarčič z otroki Matijo (roj. 1776), Gregorjem (roj. 1778) in Heleno (roj. 1780) ter gostača Helena Palčar in Jakob Klančar s hčerko Jero. Leta 1784 se je Neži in Martinu Suhadolniku rodila hči Jera, leto dni kasneje pa še Uršula.

V začetku 19. stoletja je bil lastnik domačije kmet Lovrenc Alič. Tu je živel z ženo Elizabeto Merlak in s hčerko Uršulo (roj. 1802). V prvih dveh desetletjih 19. stoletja so v njuni hiši gostovali še Anton Brenčič z ženo Elizabeto Oblak in s hčerko Heleno, Blaž Oblak z ženo Marijo Nagode in s hčerko Marijo ter Mihael Šaftič z ženo Mico Mikš in s sinom Janezom. Za Lovrencem je kmetijo prevzela vdova Elizabeta Alič in jo obdržala vsaj do srede stoletja.

Pred letom 1870 je postal njen lastnik Tomaž Javornik. V njegovi hiši so bivali gostači Jakob in Neža Alič, Anton Kette z ženo Nežo Japelj in otroki Francem, Antonom, Marijo, Ivano in Heleno ter sestre Uršula, Mina ter Jera Cankar, poročena Perko, s sinom Francem. Tomažu Javorniku je sledil lastnik Ignac Javornik, ki je posest prodal Mihaelu Tomšiču.

Leta 1890 sta hišo kupila Valentin in Ivana Grom. Valentin (roj. 1851), zidar s Stare Vrhnike, se je leta 1878 poročil z Ivano Jereb (roj. 1859) z Mirk. V zakonu so se jima rodili otroci: Janez (1879), Ivana (1880), Frančiška (1882), Marija (1884), Frančišek (1886), Vilhelm (1888), Ciril (1891), Anton (1893), Antonija – Tona (1896), Pavel (1898), Vid (1900) in Ana (1902). Ana se je leta 1927 poročila z Janezom Jerebom. Hišo je podedovala hči Antonija, ki je imela pri sebi sina Stanka (roj. 1914) in hčer Vido (roj. 1921). Antonija je delala kot preddelavka v tovarni »Impeks«. V času gospodarske krize se je zaposlila v Tanganjiki v Afriki, kjer je bila računovodkinja v angleški firmi s plantažami sisala. Po drugi svetovni vojni se je poročila s Sadikom Abdomerovičem, elektrikarjem v Tehniki v Ljubljani. V njuni hiši sta od leta 1952 živela tudi Antonijina vnuka Alojz in Brigita Suhadolc. Leta 1984 je hišo podedovala nekdanja modistinja Vida Stiller, rojena Grom, ki je pred tem živela v Nemčiji.