Zemljevid  

Vila v Mladinski ulici 34

Glavnino Friedrigerjevega projektiranja predstavljajo arhitekturni načrti stanovanjskih vil in družinsih hiš. Naročniki vil so bili bogatejši meščani, družinskih hiš pa srednji sloj. Vile so bile večje, imele so večje vrtove, zgrajene so bile iz boljših materialov, imele so bogatejše zunanje okrasje ter notranjo opremo in stale so v uglednejših mestnih predelih. Za razliko od njih so bile družinske hiše manjše, iz cenejših materialov in z manj bogato opremo, stale pa so v manj privlačnih predmestjih. 

 

Preberi več

Ena od vil, ki jih je projektiral Friedriger, je stala v nekdanji Volksgartenstrasse 22, današnji Mladinski ulici 34, na parcelni številki 14, v katastrski občini Koroška vrata. Naročnika načrta sta bila zakonca Fritz in Hermina Rezegh, načrt za vilo pa je Friedriger izdelal leta 1901. Istega leta je izdelal še načrt gradnje konjskega hleva z remizo za vozove v neposrednji bližini vile. Naročnica načrta je bila Antonia Valaster. Zanjo je Friedriger prav tako izrisal načrt prizidka k vili. Ta je nastal leta 1906. Po drugi svetovni vojni je bila vila nacionalizirana in je postala del splošnega ljudskega premoženja.

 

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Mag. Nina Hriberšek Vuk

Ključne besede

ARHITEKTURA, ARHITEKTI, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, STANOVANJSKE ZGRADBE, VILE (ARHITEKTURA), Maribor, Friedriger, Fritz, NAČRTI

Datum objave

21.05.2020 07:29

Zadnja sprememba

20.05.2020 14:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam