skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Varujmo naravno in kulturno dediščino: Mokronog in Trebelno

Občina Mokronog - Trebelno, ki meri 71,40 km?, v njej pa živi v 43 naseljih 3000 prebivalcev, ima pomemben geografski položaj. Njena izpostavljena lega se je pokazala v času poseljevanja teh krajev.

Preberi več
Bogate arheološke najdbe pričajo o gosti poseljenosti v prazgodovinski, rimski in zgodnjeslovenski dobi. Iz pozne bronaste dobe poznamo večji naselji Križni Vrh in Žempoh. Mokronoška najdišča iz 4. in 3. st. p. n. š. so najbolj vzorčna za razumevanje keltske skupine Tavriskov in po njih je ta zapuščina poimenovana »mokronoška skupina«.
Pod zmernim podnebjem sta se iz srednjega veka sem izvili dve središčni naselji, ki sta do danes ohranili lastnosti vitalnih vozlišč: Trebelno v Raduljskem hribovju in Mokronog v Mirnski dolini. Mokronog, upravno središče občine, ki se omenja kot tretji med skupno devetnajstimi dolenjskimi mesti in trgi srednjeveškega nastanka, je imel najprej svoje farno središče v Gorenjem Mokronogu. Ob prvi izpričani omembi trga leta 1279 je v strmem bregu v neposredni bližini prvotnega gradu Mokronog, v Gorenjem Mokronogu, že stala kostnica s kapelo sv. Mihaela.
 
France Režun, dolgoletni vodja Knjižnice Pavla Golie Trebnje, je v letih 1983 do 1986 prekrižaril območje nekdanje enotne občine Trebnje od Suhe Krajine do Mokronoga s Trebelnim. Kot ljubitelj vsega, kar je v naravi lepega, je fotografiral pravzaprav vse, od ajdovega cvetja, koruznih storžev, studencev in podzemskih jam do kozolcev, ki samevajo v propadanju, vegastih streh dolenjskih bajt, starinskih portalov, kamnitih miz, ruševin gradov in znamenj, ki opozarjajo, da so bili tod tudi manj prizanesljivi časi od današnjih.
 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Patricija Tratar

Kontaktne osebe

Patricija Tratar

Ključne besede

ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, KULTURNA DEDIŠČINA, NARAVNA DEDIŠČINA

Datum objave

09.10.2013 00:00

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam