Valentin Stanič (1774-1847), preroditelj, vzgojitelj in dobrotnik

Valentin Stanič je leta 1800 s svojimi alpinističnimi dosegi (Großglockner, Watzmann, Hoher Göll ) izstopil iz anonimnosti.

Preberi več

Njegovo življenjsko delo, zaradi katerega bo ostal nepozaben, se je začelo leta 1802 z njegovim izredno pomembnim preroditeljskim, vzgojiteljskim in humanističnim delovanjem na Goriškem. Pri mladih in starih je vzbujal ljubezen in spoštovanje do slovenske materinščine, po njegovem prizadevanju so leta 1840 v Gorici ustanovili gluhonemnico in leta 1846 prvo društvo proti mučenju živali v avstrijski monarhiji. Glavnico svojega premoženja je zapustil v dobrodelne namene.

Kazalo

Tatjana Peterlin Neumaier