skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ohranjena vez med zadnjim sinom Karla Bergmanna in vnukinjo Heinricha Lebingerja

Vnukinja Heinricha Lebingerja, hči prvega litijskega župana Hinka Lebingerja, Marijela Lebinger je k Draganu in Nataši kot najstnica hodila na počitnice v Avstrijo. To je bilo obdobje po 2. svetovni vojni, ko je bila Jugoslavija povsem drug svet kot razvita Avstrija. Na oglede lepot Dunaja jo je vozil osebni šofer, odpeljali so jo v razkošne lokale, klube in bare.  Spominja se, da je vedno niso pustili čez mejo. Povojna oblast ji je zavrnila potni list z opombo, da nima pravice do pojasnila, zakaj ji ni dovoljen prehod čez mejo.  Verjetno je bila to posledica družinske politične opredeljenosti.  Po smrti Nataše se je Dragan (Karel) Bergmann pri 70-ih poročil z 20-letno Čehinjo, ki je po njegovi smrti podedovala precejšnje premoženje.

Preberi več

Kljub oddaljenosti, različnim političnim režimom so se stiki med družinama ohranili.

Dragan (Karel)  je grob svojih staršev v Litiji večkrat obiskal, ostal je povezan tudi z Marijelo Lebinger, ki je po njegovi smrti prevzela skrb za  grob Draganovih staršev, Karla in Fany  Bergmann.

Vezi, ki so se stkale konec 19. stoletja med dvema družinama, so vzdržale vse pretrese in se niso nikoli pretrgale.

O usodi družine Bergmann, ki je nekoč pomembno krojila trgovsko ponudbo v litijskem okolišu in ki je zaradi nesrečnih okoliščin ostala brez potomca, nam je pripovedovala vnukinja trgovca Heinricha Lebingerja Marijela Lebinger.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Aleksandra Mavretič

Ključne besede

RODBINE, TRGOVINA

Datum objave

08.12.2017 08:24

Zadnja sprememba

08.12.2017 08:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam