Zemljevid
Umetno kovaštvo je tradicionalen poklic, kjer ni prostora za novodobne naprave in stroje. Segmenti se finalizirajo ročno, z uporabo ognja, kladiva in nakovala, potem pa se tudi kovaško (kovice, vezice) sestavijo v končni izdelek.Umetnostni kovač najprej izdela delavniško risbo in pripravi peč, stroje, naprave in orodje za kovanje. Posamezne elemente kuje, jih spaja v izdelke, zaščiti in montira. Kovaške izdelke in orodje tudi popravlja in jih vzdržuje. Vodi postopke izdelave, zaščite in montaže kovanega izdelka. Nabavlja in skladišči material, orodje in prodaja izdelke. Preberi več
Posebna zvrst je tako imenovano umetnostno kovaštvo. Gre za unikatno ali maloserijsko kovanje in oblikovanje izdelkov iz železa, manj bakra in medenine. V preteklosti je bilo stranska dejavnost nadarjenih kovačev in ključavničarjev.

KOVINARSTVO, KOVINE, KOVINSKI MATERIALI