skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Turistično društvo Laško

Začetki Turističnega društva Laško segajo v leto 1889. Olepševalno društvo Laško, kakor se je imenovalo takrat, je v prvem obdobju delovanja skrbelo za nastajanje in urejanje sprehajalnih poti, po katerih so se z veseljem sprehajali vse bolj številčni »turisti«, ki so prihajali na oddih v laške toplice. Med njihove takratne naloge je sodilo tudi pogozdovanje Huma, ki je nekaj desetletij poprej zgorel od vznožja do vrha. Uredili so tudi t.i. »žegnani« studenec v Jagočah. Skrbeli so za ocvetličenje in zasaditve mestnih površin Laškega ter za informiranje obiskovalcev. Ena temeljnih, pomembnih nalog društva pa je bila tudi skrb za ureditev in delovanje laške muzejske zbirke, predhodnice današnjega Muzeja Laško.

Preberi več

Leta 1964 je Turistično društvo Laško organiziralo Praznik piva in cvetja, na katerem se je s svojim delom predstavilo petnajst lokalnih društev. Med drugim so pripravili tudi igrano »Kmečko ohcet« (kasneje s pravimi pari), ki jo danes v prenovljeni in izvirni podobi pripravlja Zveza Možnar pod imenom »Ohcet po stari šegi« in predstavlja pomemben del etnografskih vsebin celotne prireditve. Vseh naslednjih 48 let so bile organizacijske vajeti praznika Piva in cvetja ob pomoči sponzorja, Pivovarne Laško, v rokah Turističnega društva Laško.

Skupaj z Etno odborom Jureta Krašovca pri ZKD občine Laško Možnar je Turistično društvo Laško pred 22 leti pripravilo tudi prvo Martinovo v Laškem, ki ga odtlej skupaj s še drugimi soorganizatorji pripravljajo vsako leto. Lani so ob obeleževanju 790 letnice trških in 90 letnice mestnih pravic Laškega, prav tako skupaj z ostalimi soorganizatorji pripravili t.i. Matevžev sejem, ki bi ga želeli ohraniti tudi v prihodnje.

Turistično društvo Laško že od njegove ustanovitve odlikuje tesno sodelovanje z nekaterimi drugimi, lokalnimi društvi. V povezovanju z njimi vidijo prihodnost in zato z njihovim sodelovanjem uresničujejo projekt »Laško, naše mesto« kot vzoren primer skupnega delovanja, v dobro kraja, v katerem delujejo. Pri društvu so skozi obdobje delovanja izdali vrsto različnih prospektov, kart mesta in občine, prav tako pa tudi brošure ob njihovih obletnicah.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam