skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tabori so se odvijali na območjih, ki so lahko sprejela veliko ljudi. V Žalcu so takšen prostor   bili travniki in polja od Žalca proti Grižam, kar je lepo vidno tudi na razglednici. Na njej so upodobljeni glavni govorniki na taboru: dr. Josip Vošnjak, dr. Valentin Zarnik, dr. Jakob Ploj, dr. Radoslav Razlag in Ivan Žuža.

Preberi več
Tako se je v nedeljo, 6. septembra 1868, množica slovenskih rodoljubov z vlakom pripeljala v Celje, od koder so se nato v okrašenih kmečkih vozovih pripeljali v Žalec. Na čelu okrašenih vozov, ki so ljudi pripeljali iz Celja, je jezdilo dvanajst konjenikov. Med njimi sta bila tudi Josip Širca, poznejši dolgoletni župan, in Rudolf Senica, poznejši žalski posestnik in gostilničar. Ob treh popoldne so se zbrali na travniku posestnika Žuže, ki je navzoče povabil  s pozivom: »Taborite!« Zavzemali so se predvsem za Zedinjeno Slovenijo in uveljavitev slovenskega jezika na vseh področjih. Za žalski tabor so slovenski rodoljubi natisnili oklic, ki je izšel avgusta tudi v Kmetijskih in rokodelskih Novicah. Oklic so podpisali: Ivan, Franc in Karel Žuža, Jože Žigan, Janez Hausenbichler in Vincenc Janič iz Žalca ter še mnogi drugi iz celjske okolice. Zborovališče je bilo dostopno z vseh strani. Za 15.000 glavo množico je bilo prostora več kot dovolj. 
 
Narodni trg Žalec je znova pokazal svojo pravo narodno stran v nedeljo, 17. marca 1918, ko so organizirali Narodni tabor v podporo majniški deklaraciji organizirali Narodni tabor. Taboru sta predsedovala trški župan Fran Roblek in župnik Anton Veternik. Potekal je  na dvorišču hmeljarne, v bližini šole in železniške postaje. Žalec se je tega dne ponovno okrasil s slovenskimi zastavami. Gostje so prihajali tudi z Bizeljskega, Brežic, Trbovelj, največ pa jih je bilo iz Savinjske doline. V Žalcu je vladalo živahno vrvenje, od vsepovsod se je slišala narodna pesem. Prvi je spregovoril Fran Roblek, ki je tabor tudi odprl. Svoj govor je zaključil z besedami: »Zdaj ali nikoli!«. Med drugimi sta spregovorila tudi dr. Anton Korošec in dr. Vladimir Ravnihar. Med mladimi vojaki v civilu so bili tudi Fran Roš, Srečko Puncer in Janko Kač. Svoje druženje so zaključili v Hodnikovi gostilni, polni živahnih gostov.
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 09:37

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam