skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Osrednje mesto namenjamo spominski cerkvi v Javorci, saj gre za najlepšo in edino ohranjeno secesijsko cerkev v Sloveniji z izjemnim sporočilom. 

Preberi več

Želja po miru je bila z napisom PAX (mir) izražena že v času gradnje – »kot sveti simbol, kot tolažilna obljuba, najlepša in najbolj ganljiva beseda, ki jo premorejo vsi jeziki tega sveta« (Wirth, 1916, str. 3).

Cerkev so zgradili avstro-ogrski vojaki 3. gorske brigade po načrtih dunajskega umetnika Remigiusa Geylinga (1878–1974) in pod vodstvom madžarskega gradbenika Géze Jablonszkyga (1876–1945) iz Budimpešte. Oltar v cerkvi je izdelal tirolski rezbar Anton Perathoner (1888–1965) iz St. Ulricha/ Ortiseija.

Remigus Geyling se je preizkusil kot arhitekt in izdelal načrte za cerkev, poskrbel za notranjo dekoracijo in poslikave, po vojni pa se je uveljavil kot izjemen scenograf in izumitelj posebne tehnike projiciranja na gledaliških odrih. Madžar Géza Jablonszky je kot vodja gradnje pomembno prispeval k uspešni izvedbi projekta. Z Geylingom je ves čas sodeloval in skrbel, da je gradnja tekla nemoteno. Kot dober organizator gradnje se je izkazal tudi po vojni. Pomembno vlogo v času gradnje spominske cerkve je odigral še rezbar Anton Perathoner. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Damjana Fortunat Černilogar

Ključne besede

krajevna zgodovina, prva svetovna vojna, kapele

Datum objave

05.01.2018 12:17

Zadnja sprememba

07.09.2018 11:06

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam