Sodna palača okrajnega sodišča v Šmarju pri Jelšah leta 1869

V 19. stoletju so s postavitvijo javnih palač za upravne potrebe vplivali na pomen mest ali trgov, saj so s svojo bogato zunanjostjo poudarjale svojo reprezentativno vlogo v kraju. Franc Skaza je s pomočjo svojega premoženja z lahkoto uresničeval svoj cilj in s postavitvijo pomembnih stavb v trgu Šmarje počasi krčil vlogo nemškutarske buržuazije.

Preberi več

Leta 1869 je dal zgraditi sodno palačo, kamor se je preselilo okrajno sodišče, ki je do takrat delovalo v dvorcu Jelšingrad, in s tem pripomogel, da je Šmarje ohranilo svojo upravno vlogo in postalo upravno središče. Prvotna zgradba je bila zasnovana drugače, Franc skaza je zgradbi dodal še eno nadstropje in s tem zagotovil prostore za pošto. Za palačo so zgradili še enonadstropni pravokotni trakt z zapori.

Šmarje je z izgradnjo nove stavbe postalo tudi sedež okrajnega sodišča, pošte, orožniške postaje in okrajnega davčnega urada. Pošta je bila v lasti Franca Skaze, ki je bil centralni krajevni poštar, imel je kraljevi pečat ter sposobnost razpolaganja z deležem državnih sredstev. V času, ko se ženske niso uveljavljale na vodilnih mestih, je za upravnico pošte postavil svojo ženo Ano.

Mateja Žagar

Mateja Žagar