skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Sodna palača okrajnega sodišča v Šmarju pri Jelšah leta 1869

V 19. stoletju so s postavitvijo javnih palač za upravne potrebe vplivali na pomen mest ali trgov, saj so s svojo bogato zunanjostjo poudarjale svojo reprezentativno vlogo v kraju. Franc Skaza je s pomočjo svojega premoženja z lahkoto uresničeval svoj cilj in s postavitvijo pomembnih stavb v trgu Šmarje počasi krčil vlogo nemškutarske buržuazije.

Preberi več

Leta 1869 je dal zgraditi sodno palačo, kamor se je preselilo okrajno sodišče, ki je do takrat delovalo v dvorcu Jelšingrad, in s tem pripomogel, da je Šmarje ohranilo svojo upravno vlogo in postalo upravno središče. Prvotna zgradba je bila zasnovana drugače, Franc skaza je zgradbi dodal še eno nadstropje in s tem zagotovil prostore za pošto. Za palačo so zgradili še enonadstropni pravokotni trakt z zapori.

Šmarje je z izgradnjo nove stavbe postalo tudi sedež okrajnega sodišča, pošte, orožniške postaje in okrajnega davčnega urada. Pošta je bila v lasti Franca Skaze, ki je bil centralni krajevni poštar, imel je kraljevi pečat ter sposobnost razpolaganja z deležem državnih sredstev. V času, ko se ženske niso uveljavljale na vodilnih mestih, je za upravnico pošte postavil svojo ženo Ano.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Mateja Žagar

Kontaktne osebe

Mateja Žagar

Ključne besede

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Datum objave

18.01.2019 12:15

Zadnja sprememba

14.12.2018 13:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam