Zemljevid

Pričetek razvoja rokometa v Beltincih sega v leto 1958, katerega pobudnik je bil tedanji učitelj telesne vzgoje Peter Šraj. Za uspešen zagon pa je bila seveda velikega pomena podpora s strani šole, ravnatelja in tedanje občine Beltinci.

Preberi več

Prvotno rokometno igrišče so učenci šole uredili v beltinskem parku, vzhodno od nogometnega. Prve lesene gole je izdelalo beltinsko mizarstvo, prenosljive lesene pa Aleksander Sabo, ki je z rokometaši v naslednjih letih nasploh veliko sodeloval. V zimskem času pa so imeli treninge v prostorih grajske »telovadnice« in v dvorani zadružnega doma. Posebnost beltinskega rokometnega igrišča je bila v tem, da je bil vratarjev 6 metrski prostor porasel z zeleno travnato površino. Asfaltiranje rokometnega igrišča v beltinskem parku se je začelo leta 1962 in bilo septembra naslednje leto tudi končano in predano namenu.

Prva uradna tekma z nasprotnikom izven Prekmurja je bila odigrana z RK Branik Maribor leta 1959, na kateri so bili gostje močnejši. Vendar jim to ni vzelo vneme in volje do igranja, kar dokazuje rezultat iz tekmovalne sezone 1961/62, ko so beltinski rokometaši prvič postali rokometni prvaki Pomurja.

Poleg moške ekipe pa je bila zelo uspešna tudi ženska rokometna ekipa, ki so jo sestavljale igralke – delavke domače tovarne in učenke višjih razredov osnovne šole. Dosegale so številne športne uspehe, v tekmovalni sezoni pa so se tudi uvrstile v žensko republiško rokometno ligo.

Beltinski rokometaši so z nastopanjem zaključili v tekmovalni sezoni 1983/84, veliko vztrajnejše pa so bile rokometašice, s tekmovanjem so zaključile v sezoni 1988/89.

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Šraj, P. Böltinci inda = Beltinci danes. Beltinci: ZTK, 2015