skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slovenski arhitekt, urbanist in pedagog, skupaj s Plečnikom in Fabianijem začetnik moderne slovenske arhitekture in urbanizma.

1. junij 1884, Radovljica – 8. april 1971, Radovljica

Ivan Vurnik je bil sin podobarja Janeza Vurnika mlajšega ter matere Terezije, rojene Ažman. Osnovno šolo je obiskoval v Radovljici, gimnazijo pa v Kranju in Ljubljani. Arhitekturo je šel študirat na Dunaj, kjer se je s priporočilom Maksa Fabianija izpopolnjeval tudi v znani mojstrski šoli Ota Wagnerja. Po končanem študiju je s štipendijo odšel v Rim, kjer je preučeval umetniško dediščino od antike naprej. Leta 1913 se je poročil z Dunajčanko poljskega rodu, likovno umetnico Heleno Kottler ter se zaposlil kot pomožni arhitekt v dunajskem biroju za načrtovanje novega cesarskega dvora Hofburg«. Leta 1915 se je z ženo vrnil v Radovljico in začel s samostojnim arhitekturnim delom. Istega leta je bil vpoklican v vojsko, med drugim se je znašel tudi soški fronti, leta 1916 se mu je rodila hči, po vojni pa se je z družino preselil v Ljubljano.   

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Petra Puhar Kejžar

Ključne besede

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, Radovljica, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan

Datum objave

09.12.2019 19:03

Zadnja sprememba

09.12.2019 17:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam