skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Spomenik Davorinu Jenku v Cerkljah na Gorenjskem

Poleg vojnih spomenikov je Ivan Vurnik zasnoval tudi nekaj javnih spominskih obeležij pomembnim Slovencem (npr. Jakobu Aljažu v Dovjem, leta 1927). Manj znano je, da je prvi spomenik Davorinu Jenku v Cerkljah na Gorenjskem leta 1936 delo Vurnika in Lojzeta Dolinarja. Spomin je najbrž zbledel zato, ker so domačini med 2. svetovno vojno spomenik skrili, po osvoboditvi pa so ga leta 1954 ponovno postavili, a tokrat po Plečnikovih načrtih.

Spomenik so odkrili 20. septembra 1936, ob stoletnici Jenkovega rojstva. Spomenik je Vurnik oblikoval minimalistično, kot skoraj tri metre visok steber, ki je bil spredaj zaokrožen, na vrh podstavka pa je postavil doprsni kip Davorina Jenka, ki ga je izdelal kipar Lojze Dolinar.

Odkritje spomenika so v Cerkljah pospremili z velikim slavjem. »Cerklje so bile na dan odkritja okrašene z mlaji, zastavami, šopki in venci, ki so jih spletle domača dekleta.« (Damir Globočnik: Srp, št. 135/136, 2017, str. 152). Časopis Slovenec je poročal, da je pogled na spomenik slovesen in da bodo z njim Cerklje veliko pridobile. Odkritja se je udeležila velika množica rodoljubov, tudi iz visokih krogov.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.