Zemljevid
Špinerbal je prinesel med meščane vznemirjenje, določeno pričakovanje. Za prestiž so bili pripravljeni tudi nekaj špendati. Na račun plesa so zaslužili trgovci, šivilje, krojači, krznarji, čevljarji, frizerji, zlatarji in drugi. Uporabnikom vseh teh uslug pa je ples prinesel določen sloves, znano je bilo namreč, da je bil špinerbal elitni ples. Vabili so tudi druge pomembne meščane, zdravnike, učitelje, razne premožne obrtnike iz Litije in Šmartna. Preberi več
Niso se ga pa udeleževali starejši delavci in okoliške predice. V plesu so videle le velik strošek, ki bi ga težko pogrešile. Verjetno pa podeželska dekleta niso obiskovala plesnih vaj in se niso učila standardnih plesov, v tako elitni družbi bi se verjetno ne počutile dobro. Takrat znani ljudski plesi so sodili le v gostilno in ne na špinerbal.

Sam ples so pripravljali pisarniški delavci predilnice, pri krasitvi dvorane pa so sodelovali tudi delavci. Prva leta so se delavci prijavljali kar pri vratarju, po drugi vojni pa so si priskrbeli brezplačne vstopnice, goste pa so vabili s pisnimi vabili.

Poleg tujih partnerjev so se udeleževali plesa tudi ugledni in premožnejši meščani: zdravniki, učitelji in razni obrtniki. Vodstveni so poskrbeli za primerno postrežbo, najeli ansambel, okrasili dvorano, porazdelili delo za sam večer – sprejem domačih in tujih gostov, garderoba, strežba pri mizah in otvoritveni ples, vodenje plesa in spremljajočih iger, pa verjetno še kaj.