Po kom se imenujejo ulice mojega Celja?

Kako spoznati človeško topografijo neke urbane skupnosti – vasi, trga, mesta? Če želimo najširši oris, stopimo na pokopališče. Na spomenikih so kot objektivne priče neke lokalne zgodovine drug ob drugem nanizani vsi – moški in ženske, ne glede na zasluge, stan, izobrazbo, politično, versko ali kakršnokoli drugo pripadnost. Če pa želimo izbor, ki nam ilustrira javni spomin oziroma duhovna obzorja nekega okolja, si velja ogledati javna poimenovanja: imena dogodkov, ustanov ali v našem primeru mestnih ulic.

Preberi več
Celje je mesto mnogih zgodovinskih osebnosti, saj je mestu samo vpreteklem stoletju usodo pisalo kar pet državniških oblik: Avstro –Ogrska, Kraljevina Jugoslavija, nacistična Nemčija, socialističnaJugoslavija in samostojna Slovenija. V vsakem obdobju si je politikajemala svoj davek tudi tako, da je najpomembnejše javne mestne prostorepoimenovala v skladu s svojo vrednostno lestvico. Trgi in ulice vmestnem središču so tako nosili imena po najvišjih osebnostih alidogodkih vsakokratne politike, osebnostim z »običajnimi civilnimizaslugami« pa so bile praviloma odrejene geografsko bolj obrobne lege.Slaba plat tega pristopa se je pokazala ob vsakokratnem stečajusistema; vsakič je na najpomembnejših mestnih lokacijah zazijaloorientacijsko opustošenje, ki je zahtevalo takojšnje posege.
Verjetnoob spoznanju, da politična poimenovanja predstavljajo sicer zelopovedno, obenem pa zelo hitro pokvarljivo blago, so se v sedanjem časuuveljavila imena iz galaksije tako imenovane »civilne družbe«. Tako sotudi osrednje mestne lokacije zavzela nevtralna poimenovanja, izvedenaiz krajevnih imen, ali pa vrednostno ustaljena imena iz različnihzvrsti kulture, znanosti  ali takšnih obdobij zgodovine, ki glede nadanašnji čas niso sporna. Njihova imena izrisujejo zgodbo o našihduševnih obzorjih. O naših pogledih in presoji, komu smo namenili, dana javnem mestu in v javnem spominu preživi svoj omejeni fizičničas.

Vir: Branko Goropevšek, Novi tednik, NT&RC, Celje 2006-2008.