skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Plesna skupina Magra

Plesna skupina  POINT je delovala v okviru Kulturno umetniškega društva Študent (KUD Študent) Maribor od leta 1975  in se leta 1981 preimenovala v MAGRA. Pod vodstvom koreografinje in umetniške vodje Minke Veselič Kološa je nadaljevala z odrsko plesno produkcijo do konca leta 1989, ko so se zainteresirane plesalke Magre priključile v Plesni center pri Zvezi kulturnih organizacij (ZKO) Maribor, kjer je že od oktobra 1987 Minka Veselič Kološa vodila celoletno plesno izobraževanje in tako smiselno združila načrtno šolanje ter umetniško ustvarjanje.

Preberi več

Plesna skupina Magra je bila ena od najbolj prepoznavnih  slovenskih plesnih skupin, z vsakoletnimi uvrstitvami na državna srečanja Dnevi plesa v Cankarjevem domu v Ljubljani, s pogostimi nastopi v tujini (Avstrija, Hrvaška, Srbija, Nemčija, Malta), s snemanji za RTV SLO, RTV HRT, z vsakoletnimi celovečernimi predstavami, s sodelovanji s SNG Maribor in z različnimi priložnostnimi nastopi po Sloveniji in drugje. Skozi leta delovanja je iz pointovske revijalno – jazzovsko usmerjene skupine zorela v vse bolj izrazno, moderno, sodobno, kreativno in odrsko prepričljivo plesno ekipo, ki je s premišljenim pristopom vzbujala gledalčevo radovednost.

Plesno tehnično znanje so pridobivali na domačih in mednarodnih intenzivnih seminarjih (Poletna plesna šola v Ljubljani, v Rovinju na Hrvaškem, v Belgiji, Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem).

Plesalke in plesalci Magre so ustvarjali tudi s koreografoma Damirjem Zlatarjem Freyem in Matjažem Faričem.

Letno so izvedli tudi po 100 nastopov, poleg prve postave Magre so skrbeli za podmladek, nekaj let celo v dveh mlajših skupinah.

Kakšno leto je bilo na avdiciji tudi do 100 mladih deklet in fantov. Skozi sita jih je prišlo le nekaj.

Po končani kudovski plesni poti so s plesnim nastopom sodelovali vsakih pet let na pomembnih jubilejnih predstavah KUDa Študent:

  • 1994 – 30 let KUD Študent / Point, Magra – 20 let (Union, Street live)
  • 1999 – 35 let KUD Študent /Point, Magra – 25 let  in Nero (Union, Kolaž)
  • 2004 – 40 let KUD Študent /Point, Magra – 30 let (SNG, veliki oder, Spihati prah)
  • 2009 – 45 let KUD Študent/Point, Magra – 35 let in Nero (Union, Sledi v času)
  • 2014 – 50 let KUD Študent / Point, Magra – 40 let in Nero (Glavni oder na Dravi, Festival Lent)

Namesto Magre je od 1990 do 1996 pri KUD Študent Maribor delovala Plesna skupina NERO pod vodstvom Astrid Ussar in Mojce Ussar, kamor so jih sprejeli na pobudo Minke Veselič Kološa.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

glasba, ples

Avtor besedila

Minka Veselič Kološa

Ključne besede

izrazni ples, sodobni ples, plesne skupine, Maribor, Plesna skupina Magra

Datum objave

20.11.2017 10:27

Zadnja sprememba

20.11.2017 09:54

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam