Zemljevid

Picek je ptičja maska, razširjena zlasti na Ptujskem polju in na Goriškem. Z masko piceka je povezana nesnost kokoši in dobra letina na vrtu.

Preberi več
V piceka se našemi mlad fantič. Oblečen je v belo oblačilo, speto okrog vratu. Obraz ima namazan z barvicami ali zakrit s papirnato larfo. Na glavi ima stožčasto kapo iz kartona, okrašeno s pisanimi papirnatimi trakovi. Navadno zajaše leseno palico, ki ima na sprednjem koncu nataknjeno kurjo glavo, na zadnjem koncu pa privezan šop kurjega perja.

Ptičja maska s Ptujskega polja, povezana z zdravjem pri kokoših je tudi kura ali kokotič. V kokotiča se našemijo dečki. Oblečejo se v bele hlače ter masko, ki ima veliko valjasto telo prekrito s papirjem in oblepljeno perjem. Kura oz. kokotič ima spredaj  nameščeno kurjo glavo, zadaj pa rep iz perja.

Tako piceka kot kuro spremlja pobirač, fant oblečen v odraslega moškega. Nosi stare hlače, srajco, suknjič, moder predpasnik in klobuk, obraz pa ima zakrit s papirnatim naličjem. V rokah ima košaro s plevelom in semenom ter grablje. Na kmečkem dvorišču zapojejo in zaplešejo, voščijo srečo in dobro nesnost pri kokoših, posejejo seme za dobro letino na vrtu in poberejo darove.

etnologija

Partnerji