Zemljevid

Parni traktor ali valjar so uporabljali za razna kmečka opravila, kot je oranje, žetev, žaganje drv, z obteženimi kolesi pa tudi za utrjevanje cest. To vrsto samohodnega vozila so izdelovali že v drugi polovici 19. stoletja in ga uporabljali vse do razmaha bencinskih motorjev in električne energije.

Vrhniško komunalno podjetje ga je vse do sredine 70-ih let 20. stoletja uporabljalo za utrjevanje cest.

Delujoča samohodna maketa, ki vozi na parni pogon, je dolga 450 mm in visoka 250 mm. Z natočenim rezervoarjem za vodo in polno posodo za premog zmore kakih deset minut vožnje.

Leto izdelave modela: 1986, merilo 1 : 20.

Nataša Oblak Japelj