Zemljevid  

Oddelek 48. c. kr. peh. polka na Donavi blizu Beograda, 1941

Na srbski fronti ni bilo večjega števila prekmurskihvojakov. Glede na število padlih in vojaških enot, v katere so bili vpoklicani, jih v letih 1914/1915 ni bilo več kot tisoč. Preberi več
Pomembnejši delež prekmurskih vojakov najdemo le v 1. bataljonu 48. cesar.-kralj. peh. polka. Bataljon je imel svoje poveljstvo v Sarajevu, polk se je obnavljal iz nabornega okrožja Nagykanizse, to pa je zajemalo tudi prekmurski del Zalske županije (dolnje Prekmurje). Po zbranih podatkih je tako na srbski fronti, v času med avgustom in decembrom leta 1914, padlo do 100 prekmurskih vojakov. Iz 48. cesar.-kralj. peh. polka jih je padlo okrog 40. Iz 20. madžarsko-kraljevega (honvéd) pehotnega polka pa okrog 20. Vsaj 10 jih je padlo v 12. cesar.-kralj. peh. polku. Ostali so padli pri konjenici in topniških enotah. Jeseni leta 1915 in januarja 1916 je padlo še nekaj deset prekmurskih vojakov na bojišču v Črni gori in Albaniji.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam