Narodna čitalnica v Novem mestu

Ena od glavnih značilnosti čitalniškega obdobja v drugi polovici 19. stoletja na Slovenskem je bilo uveljavljanje slovenskega jezika v družbenem in družabnem življenju. Novo mesto je svoj prispevek k temu dalo z ustanovitvijo Narodne čitalnice leta 1865.

Preberi več
Knjižnica Mirana Jarca je 23. oktobra 2015, ravno na dan, ko je pred 150 leti prvi občni zbor potrdil ustanovitev Narodne čitalnice v Novem mestu, ta jubilej počastila s čitalniškim večerom. V predavanju, kot osrednjem delu čitalniškega večera, je zgodovinar dr. Aleš Gabrič orisal družbene razmere v tem času, ki so med drugim pripeljale tudi do ustanovitve novomeške čitalnice, ter podal razvoj javnega knjižničarstva v Novem mestu, katerega začetnik je čitalnica bila.

kultura

Mateja Kambič