skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Na Tolstojevem grobu

Avgusta leta 1918 sta se Franc Zupančič in soborec Ivan Černe odpravila iz ujetništva v Insarju v Rusiji na tvegano pot proti Moskvi. Med potjo sta obiskala Jasno Poljano. Preberi več
Ves čas svojega ujetništva se je Zupančič navduševal nad pisanjem L. N. Tolstoja, zato je sklenil na povratku iz Insarja proti Moskvi obiskati njegovo posestvo na Jasni Poljani. 6. avgusta 1918 sta izstopila z vlaka na bližnji postaji in pešačila do posestva na Jasni Poljani, kjer je pisatelj tudi pokopan. Franca Zupančiča je obisk na njegovem posestvu navdušil, saj sta se srečala s pisateljevo vdovo n osebnim zdravnikom.
Leta kasneje je Zupančič za časopis Življenje in svet (22. 1. 1927, št. 3, str. 66) napisal članek Na domu in grobu L. N. Tolstega. V njem je napisal, kako so preživljali dneve v ujetništvu v Insarju. Nadaljeval je s tem, kako sta sedela pred skromnim grobom velikega pisatelja. Vdova grofica Sofija Aleksandrovna Tolstoj ju je povabila na ogled hiše. Ob odhodu sta srečala družinskega zdravnika Tolstoja, Dušana Petroviča Makovickega. Povabil ju je, da sta prespala noč v njegovem bivališču na Jasni Poljani. Ob večerji so se pogovarjali o slavnem pisatelju, njegovih delih in vojni. Na Zupančiča je naredil obisk močan vtis, domov je prinesel šop posušene praproti s Tolstojevega groba. Naslednji dan sta nadaljevala pot proti Moskvi in domovini.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Spletni naslov

http://www.mkk.si/

Ključne besede

prva svetovna vojna

Datum objave

06.02.2015 11:56

Zadnja sprememba

30.04.2015 14:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam