Zemljevid  

Mitološki ciklus Agata

Mitološki ciklus Agata je delo Konrada Krajnca. Gradivo je zbrano v katalogu, ki ga je avtor izdal v samozaložbi leta 1996. Ciklus obsega 15 slik o Agati in Frideriku, ki so nastale v letih od 1993 do 1996.

Preberi več

Črni križ, grad Hrastovec in gradič Štralek še danes opominjajo na kruto usodo ljubezni mladih src.

Legenda, ki že stoletja preveva Slovenske gorice, opisuje nesrečno ljubezen med mladim hrastovškim grofom Friderikom Herbersteinom in lepo Agato s Štraleka. Njuni ljubezni je nasprotovala Friderikova mati, ki je v času, ko je bil grof Friderik v vojni, Agato obtožila čarovništva in jo ukazala obglaviti. Ko se je Friderik vrnil, je iz žalosti na mestu usmrtitve dal postaviti črni križ kot simbol nesrečne ljubezni.

Znamenje, prvotno iz začetka 17. stoletja, znova postavljeno leta 1939, je del slovenske nepremične kulturne dediščine, ki še danes v Lormanje vabi domačine in turiste. Zgodba (Črni križ pri Hrastovcu), ki jo je leta 1928 zapisal Ožbalt Ilaunig,  pa ostaja zanimiva in služi za osnovo več dramskih uprizoritev.

 

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Petra Kranvogel

Kontaktne osebe

Petra Kranvogel

Ključne besede

LIKOVNA UMETNOST, Agata, Friderik Herberstein, Krajnc, Konrad, Črni križ pri Hrastovcu, SLOVENSKO SLIKARSTVO

Datum objave

28.06.2016 08:03

Zadnja sprememba

28.06.2016 08:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam