skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Vera Terstenjak - domžalska akademska slikarka

Akademska slikarka Vera Terstenjak se je rodila leta 1944 na Prevojah pri Šentvidu, kjer je živela do sedmega leta starosti. Del otroštva je preživela v Domžalah. Z mamo, ki je bila  ameriško-slovenskega rodu, je pri štirinajstih letih odšla v New York, kjer je kasneje začela svojo umetniško pot. Izpopolnjevala se je preko najrazličnejših umetniških vplivov in smeri, na katere je naletela med svojim umetniškim delovanjem.

Študij je nadaljevala v Ljubljani na likovni akademiji, kjer je tudi diplomirala. Po diplomi je s svojim soprogom, znanim filmskim umetnikom Nenadom Jovičićem, prepotovala velik del sveta, kjer je spoznavala materialne in duhovne različnosti in jih prenašala v svoja dela. Nenad Jovičić je bil znan in cenjen direktor fotografije, Vera pa je bila vez med režiserjem in snemalcem. Po razpadu Jugoslavije sta živela v Domžalah. V svoji slikarski delavnici je odkrivala mlade, likovno nadarjene talente in jih vzgajala ob novih socialnih metodah. Njeno bogato delo potrjujejo tudi številne razstave v Sloveniji in po svetu.

Digitalna zgodba predstavlja življenje in delo Vere Terstenjak Jovičić od otroštva na Prevojah pri Šentvidu do današnjih dni, ko je še vedno vitalna in polna svetle energije, ki jo nosi v sebi že celo življenje. Ustvarja in živi v Domžalah. Pri zgodbi nam je bila v veliko pomoč knjiga Vera Terstenjak: slike (Domžale, 2001) ki sta jo s tekstom obogatili Cveta Zalokar in Jadranka Šumi.

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.