Milan Borišek-Kičo (1920-1950)

Preteklost velikokrat navdihuje naš vsakdan. Mitološka zgodba o atenskem kiparju, Dedalu, je bila navdih za mnoga umetniška dela. Ikar, njegov sin, ki je zaradi stopljenih kril nesrečno končal v morju, pa je morda z življenjem plačal greh očeta, morilca.

Preberi več

Človekova želja leteti, postati vsaj za trenutek ptica, je prisotna od nekdaj. Če se od Dedalovih časov oddaljimo, tu je Leonardo Da Vinci, ki je v svojem izjemnem ustvarjalnem opusu zastavil zametke novodobnega helikopterja.

Razvoj slovenskega letalstva sta zaznamovala letalska navdušenca, brata Rusjan, posebej mlajši Edvard, ki je v Gorici izdelal sedem letal z oznako Eda in z njimi letal, do njihovega uničenja. Edvard se je smrtno ponesrečil v Srbiji, januarja 1911 star komaj 24 let je strmoglavil na mitingu v Beogradu.

Srbija in polet nad Vršcem pa sta bila usodna še za enega pogumnega in izjemnega slovenskega fanta, jadralnega letalca Milana Boriška, ki je svoje prve korake naredil v Litiji.

V jubilejnem letu 2020 smo po virih povzeli njegovo zgodbo.

Aleksandra Mavretič