skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Martin Korenjak – Korejakov Tinčica je bil mobiliziran med prvimi in se je bojeval v Galiciji in v Karpatih.

Preberi več
Martin Korenjak – Korejakov Tinčica
Letnik 1884, rojen v Medribniku. Njegova zgodba je trpka, čeprav ni bil edini, ki se mu je zgodila. V bojne vrste je bil kot družinski oče treh otrok mobiliziran leta 1914 med prvimi. Bojeval se je v Galiciji in v Karpatih. Bil je četovodja in je bil odlikovan s srebrno hrabrostno svetinjo drugega razreda (poročal Slovenski gospodar 4. marca 1915) ... Potem je Martin padel v rusko ujetništvo. O njem se ni nič več vedelo. Župnik v domačem kraju ga je v svojih zabeležkah v statusu animarum označil za mrtvega. Martinova žena je medtem vodila precej veliko kmetijo sama, pomagal pa ji je možev sorodnik. Nič nenavadnega, če sta se tako zbližala, da se jima je jeseni 1919 rodila hčerka. Toda gospodar Martin se je poleti 1920 nenadoma pojavil na pragu svojega doma. Kaj pa zdaj? No, stvari so uredili in zakon med Martinom in njegovo zakonito ženo se zaradi tega ni razdrl, nasprotno, utrdila sta ga še s petimi otroki. Ženini izvenzakonski hčeri pa je bil uradno določen njen dekliški priimek.

Martin - Tinčica je bil po vojni aktiven v družbenem dogajanju kraja. Po vojni je bil tudi soustanovitelj in aktiven odbornik Sadjarske in vrtnarske podružnice pri Sv. Barbari v Halozah. Več let je načeloval Odboru podpornega društva osnovne šole pri Sv. BvH (v 30 - ih letih 20. stol). Odbor je skrbel za pomoč nepremožnim otrokom in šolski kuhinji. Zbiral je denarne prispevke in naturalije. Kuhinja je bila najbolj aktivna v letih gospodarske krize in v zimskih mesecih. Odbor je imel tudi nalogo zbirati pomoč v drugih krajih: Lenartu, Markovcih, Pacinju, Ptuju,... Martin – Tinčica je umrl leta 1950.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Martin Prašnički

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

Cirkulane, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

30.07.2013 12:20

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam