skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Lirični svet ustvarjanja Lucijana Reščiča in Franceta Režuna

Knjižnica Pavla Golie Trebnje je leta 1983 dobila v dar in trajno last 13 originalnih perorisb Lucijana Reščiča, ki vsebujejo tudi rokopise iz pesniške zbirke Drobci sonca Franca Režuna, pesnika in dolgoletnega vodje Knjižnice Pavla Golie Trebnje.

Preberi več
France Režun o nastanku pesniške zbirke Drobci sonca in druženju z Lucijanom Reščičem:
»Vznemirljivo skupno doživetje je bilo najino ustvarjanje ali bolje povedano: tkanje DROBCEV SONCA, moje prve pesniške zbirke. V objemu Narave in potapljanju vanjo so v meni nastajala resnično močna doživetja, tako močna, da sem moral zanje najti tudi besedni izraz, sicer bi se zadušil. Reščič je moj in tudi svoj svet in še mnogo neizrekljivega likovno upodabljal. Svoja videnja je izražal s svojskimi, skoraj sanjskimi in z najtanjšimi črtami na svetu. Kot da se boji s kakšno grobo potezo raniti vso to lepoto! Z nežnostjo in s slutnjo in z vedenji iz svoje podzavesti je odkrival valovanje bilk, nemir v cvetnih čašah, bohotnost rasti, nabreklost in neučakanost semen, zaljubljenost v Nebo in Sonce. To odkritje, da se skoraj popolni umetnosti Narave lahko v poustvarjanju vsaj malo približamo samo z združevanjem in dopolnjevanjem mnogih videnj in z različnimi izraznimi sredstvi, je bilo dragoceno.«
Režun, France (1998). Med lučjo in temo. Trebnje : Zveza kulturnih društevFotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Patricija Tratar

Kontaktne osebe

Patricija Tratar

Ključne besede

ILUSTRACIJE, ILUSTRATORJI, ILUSTRIRANE KNJIGE, SLOVENSKI PESNIKI, STALNA RAZSTAVA

Datum objave

30.11.2012 00:00

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:05

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam